DOS-Doetinchem

De stedenband tussen Doetinchem en La Libertad (Nicaragua)

Projecten

 DOS realiseert sinds 1992 projecten in La Libertad. De gemeente La Libertad beslaat een oppervlakte van ruim 750 km² en telt zo’n 14.000 inwoners, van wie ongeveer de helft in het stadje La Libertad zelf woont en de andere helft op het platteland in zogeheten comarca’s. De huizen in de comarca’s zijn vanwege de slechte wegen, meestal alleen per paard, muilezel of lopend te bereiken. Ook missen zij communicatiemiddelen zoals de telefoon. 


Op het platteland leeft men voornamelijk van de producten van landbouw en veeteelt. Het stadje La Libertad zelf heeft een goudmijn, die aan ongeveer 300 mensen werk verschaft en zodoende een relatief belangrijke economische functie heeft. Verder is er een aantal eethuisjes, kleine werkplaatsen, talrijke winkeltjes waar men van alles kan kopen, een kleine, maar goed functionerende melkfabriek, twee basisscholen, en een school voor voortgezet onderwijs. 

Voor het verkrijgen van medische zorg is er een klein gezondheidscentrum, dat beschikt over een laboratorium en een bevallingsruimte. De comarca’s hebben elk hun eigen schooltje voor lager onderwijs. De omstandigheden op die schooltjes zijn vaak zeer primitief. In slechts twee van de vele comarca’s  is een kleine dependance van het gezondheidscentrum van La Libertad gevestigd. Voor de bewoners van de andere comarca’s is het doorgaans zeer moeilijk om ziekenzorg te krijgen.

De projecten die DOS uitvoert vallen onder de millenniumdoelen 1, 2, 7 en 8 en hebben de thema’s: maaltijdvoorziening voor ouderen, onderwijs, water & sanitatie, huizenbouw en projecten ter stimulering van de locale economie.